• ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ// κριτικές

  • 14.03.11

   Η αρρώστια των βουνών

   (Δημοσιεύθηκε στο booknights)

   Η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου προτείνει στους BOOKNIGHTERS ένα βιβλίο που την εντυπωσίασε. Έχει αρθρογραφήσει σε πολλά κλαδικά περιοδικά και, το 2008, κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη το πρώτο της μυθιστόρημα, «Το Μέλι το Θαλασσινό». ‘Αλλα βιβλία της συγγραφέως είναι το «Περπάτα με τον άγγελό σου» και «Οι μεσημβρινοί της ζωής – Στους ήλιους του έρωτα».

   Από τα οχτώ μου χρόνια που έμαθα να διαβάζω, έχω «ευλογηθεί» να συναντήσω πολλά και εξαιρετικά βιβλία. Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Αρχαίων, μεταγενέστερων, κλασσικών, σύγχρονων. Στενοχωριέμαι όταν με ρωτάνε «ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;», γιατί δεν είμαι ικανή να επιλέξω ανάμεσα σε κάποιες εκατοντάδες βιβλία που λάτρεψε, θαύμασα, προσκύνησα.

   Στην ερώτησή σας λοιπόν, ποιο βιβλίο με εντυπωσίασε πρόσφατα, δεν έχω πάλι συγκεκριμένη απάντηση, είναι αρκετά, πχ ΤΟ ΧΙΟΝΙ και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ του του Ορχάν Παμούκ, το ΠΑΙΔΙ 44» του Ρομπ Σμιθ, η ποιητική συλλογή ΕΣΩ ΔΑΙΜΩΝ της πρωτοεμφανιζόμενης V.Mak.

   Διαλέγω ένα στην τύχη για να μιλήσω, είναι μέσα σ’αυτά που με εντυπωσίασαν και μου άρεσαν, ίσως και περισσότερο από όλα τα παραπάνω, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα…

   Η αρρώστια των βουνών, συγγραφέας Δήμητρα Κολλιάκου, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

   Ένα βιβλίο που αποτελείται από τέσσερις νουβέλες, τέσσερις διαφορετικές ιστορίες με διαφορετικούς –από κάθε άποψη- ήρωες, που διαπραγματεύονται όμως ένα κοινό συναίσθημα : τον Πόθο. Είτε είναι ανεκπλήρωτος, είτε είναι ασεβής, ματαιωμένος ή και ξοδεμένος.

   Εκείνο που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η εξαιρετική χρήση της ελληνικής γλώσσας –η συγγραφέας είναι καθηγήτρια της γλωσσολογίας – και η γραφή της που είναι ευρηματική, απλή και σύγχρονη.

   Η αφήγηση γρήγορη και ζωντανή – υπάρχει μια εξίσου γρήγορη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι πως τη μια στιγμή βρίσκεσαι έξω, παρατηρείς το τοπίο, τις συνθήκες, την ατμόσφαιρα και την αμέσως επόμενη στιγμή είσαι μέσα, ταξιδεύεις με ένα βαρκάκι μέσα στους ήρωες, κάνοντας το δρομολόγιο «Μυαλό – Καρδιά», με στάσεις στα απωθημένα τους, στις αδυναμίες, στις μικρότητες, στο μεγαλείο . Και φυσικά στον Πόθο τους.

   Οι τέσσερις ιστορίες διαδραματίζονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου : Γερμανία, Αγγλία, Ινδία και η αφήγηση, επιτυχώς, σε «μπάζει» στα διαφορετικά μέρη, αλλά κυρίως στις διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις και στις διαφορετικές κουλτούρες στο θέμα του Πόθου.

   Το συστήνω θερμά σε όσους και όσες θέλουν να διαβάσουν κάτι ξεχωριστό και πρωτότυπο.

   Μαίρη Κόντζογλου, 14.03.2011

   Επιστροφή